Stručna rasprava sa inostranim učesnicima

Vrednovanje rada sudija u Srbiji i regionu

 

24. novembar/studeni 2016.

biblioteka Visokog saveta sudstva

Resavska 42, Beograd

Fondacija Centar za javno pravo sa Visokim savetom sudstva Republike Srbije organizira stručno savjetovanje o vrednovanju rada sudija. Razmotriće se postojeći modeli u regiji, iznijeće se zapažanja i preporuke koje se odnose na ocjenjivanje rada sudija. Posebna pažnja biti će posvećena identifikaciji slabosti u postojećim sistemima. Navedena pitanja su od centralnog značaja za nosioce pravosudnih funkcija jer se uspostavljanjem uravnoteženog sistema vrednovanja fokus pomijera sa dnevnopolitičkih ocjena na stručne kriterije. Uravnoteženi sistem podrazumijeva optimiranje odnosa između broja i težine obrađenih predmeta (kvantieta i kvaliteta) i osigurava napredovanje u karijeri koje favorizira stručnost svakog sudije. Skup je posvećen upravo kriterijima koji bi u regiji vodili najpotimalnijem modelu.

O vrednovanju rada sudija u Bosni i Hercegovini uvodni referat će podnijeti sudinica Vrhovnog suda Federacije BiH, Božidarka Dodik, o vrednovanju u Republici Hrvatskoj sudija Vrhovnog suda i član Državnog sudbenog vijeća Republike Hrvatske, Damir Kontrec, a o vrednovanju u Republici Srbiji sudija, član i predsjednik Visokog saveta sudstva Republike Srbije, Miroljub Tomić.

Uvodni referati će biti objavljeni na web stranici Centra za javno pravo (www.fcjp.ba), a prijave za učešće na skupu putem emaila Đurđice Goševac: Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili putem telefona (+381) 011/30 27 406, najkasnije do 19. studenog/novembra 2016. godine.

Program stručne rasprave možete preuzeti ovdje. Zaključke stručne rasprave možete preuzeti ovdje.

Za FCJP

Predsjednik prof. dr. Edin Šarčević

 

Savjetodavno vijeće europskih sudaca, Mišljenje broj 17 (2014)  o vrednovanju sudačkog rada, kvaliteti sudbenog sustava i poštivanju sudačke neovisnosti. Prevod na hrvatski jezik možete preuzeti ovdje, a na srpski jezik ovdje.

Go to top