Ovdje možete preuzeti broj 32 časopisa Sveske za javno pravo

Fondacija Centar za javno pravo je nedavno objavila analizu Zaključaka VSTV-a povodom Informacije “Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica RS-a”. Analizirani su uslovi donošenja, razlozi i procedure iniciranja zaključaka i uloga predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije. Pokazalo se da je aktuleni predsjednk VSTV-a pod direktnim utjecajem političkog vrha RS-a i da provodi njegove političke odluke i planove. Njegova je zasluga da se najviše pravosudno tijelo stavilo u funkciju nacionalističkih politika iz RS-a. On u svom praktičnom radu i djelovanju ne izlazi u susret zakonskim obavezama nego zahtjevima političkih struktura RS-a. Analiza je pokazala da predsjednik VSTV-a radi na diskreditiranju i deligitimiranju Suda i Tužilaštva BiH kao i na cijepanju pravosuđa po entitetskim i etničkim linijama. Predloženo je da se prema članu 6 Zakona o VSTV-u pokrene jedan od raspoloživih mehanizama za prestanak njegovog mandata u VSTV-u. Prema procjeni iz analize, njegovo zadržavanje na istom mjestu bitno će utjecati na nedgovoran rad većine članova VSTV-a i na urušavanje dostignutih standarda nezavisnosti bosanskohercegovačkih sudova.

Izbori za člana VSTV-a u ime sudova Republike Srpske održani su 4. juna 2018. godine. Glasali su sudije okružnih sudova, Višeg privrednog suda, osnovnih i okružnih privrednih sudova. Milan Tegeltija je dobio 258 od 321 glasa (izvor: N1). U izbornoj proceduri su bila i dva konkurenta, sudije bez posebnog profesinalnog ugleda i stvarnog utjecaja: Milan Blagojević (60 glasova) i Luka Borovčanin (12 glasova). Oni su odigrali svoje ulge u proceduralnoj tragikomediji. Tegeltija je bio zadovoljan: “Ovakva apsolutna pobjeda u sve 33 izborne jedinice, odnosno suda, čini me izuzetno ponosnim i predstavlja potvrdu onoga što sam ja i cijeli VSTS, u vrlo teškoj atmosferi punoj teorija zavjere i osporavanja radili u prethodne četiri godine. Hvala svim kolegama sudijama na ovako ukazanom povjerenju” (izvor: Srpskainfo).

Šta imamo nakon izbora? Na oficijelnoj internet stranici VSTV-a je početkom juna 2018, dakle mjesec dana pred formalne izbore predsjednika VSTV-a za mandat 2018-2022. i par dana nakon izbora za člana VSTV-a iz RS-a objavljeno da Tegeltijin mandat traje do jula 2022. godine. Ova se objava čita kao proklamacija drugog mandata predsjednika VTSV-a. Pogrešno čitanje ili precizna prognoza? Tačno je da Tegeltija već sada može računati sa produženjem mandata predsjednika! Ovim je, čini se, zaključeno još jedno poglavlje besprimjerne ignorancije činjenica i argumenata. Nekompetencija, protivpravno držanje i snaga manipulativnog talenta će u sljedeće četiri godine predstavljati zaštitni znak sudija iz RS-a – i oni mogu biti ponosni! No, to još uvijek nije sve. Tek ovdje počinje tragedija: proklamiranje novog predsjedničkog mandata prije oficijelnih izbora čini od Tegeltijine većine u VSTV-u klaun-većinu koja će uskoro biti u stanju da sudsku vlast transformira u dobrovoljne izvršioce u službi predsjednika VSTV-a.

Kako ono bješe sa sudijskim ponosom: biti ponosan ili tihi bijes i osjećaj velike praznine?

Go to top