Fondacija Centar za javno pravo najavljuje održavanje stručne rasprave sa inostranim učesnicima o Instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH:

”Trebamo li ombudsmene u pravnom sistemu BiH?”

Skup će se održati u srijedu 20. 09. 2017. godine u Parlamentarnoj skupštini BiH sa počekom u 11.00 sati.

Za skup su naši saradnici i eksperti iz regiona i BiH pripremili odgovarajuće analize (mogu se preuzeti na ovom linku). Cilj skupa je dobijanje poopćivih preporuka i stavova o prednostima i nedostacima postojećeg sistema ombudsmena i njihovoj poziciji u pravnom sistemu BiH. Interesuje nas ocjena dosadašnjeg rada ombudsmena BiH, iskustva sa praksom i kompetencijama saradnika, posebno, pitanje pozicije ombudsmena u upravnom postupku i postupcima pred sudovima BiH, obim i vrste ovlaštenja i mogućnosti koje ombudsmeni u tom pogledu koriste. Na skupu će se razmotriti pravna i finansijska nezavisnost Institucije ombudsmena u odnosu na druge institucije i državne organe. Očekujemo da ćemo dobiti bazu pravnih preporuka za izmjenu postojećeg zakona o ombudsmenima.

Za skup su pripremljene analize autora

iz Hrvatske:

Gordan Bosanac (aktivista za mir, nenasilje i ljudska prava u Hrvatskoj. Radi pri Centru za mirovne studije u Zagrebu);

Dijana Kesonja (sveučilišna specijalistica europskih integracija iz Rijeke, savjetnica pučke pravobraniteljice za pravne poslove i stratešku litigaciju).

iz Srbije:

Jasmina Minić (savetnik u Vrhovnom kasacionom sudu Republike Srbije);

Mario Reljanović (doktor pravnih nauka, vanredni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Union u Beogradu i predsednik organizacije Centar za dostojanstven rad iz Beograda).

iz Bosne i Hercegovine:

Enesa Mrkaljević (dipl. pravnica i magistar menadžmenta javnih nabavki, zaposlena u Ministarstvu civilnih poslova BiH na poslovima Višeg stručnog saradnika za pravne poslove);

Harun Išerić (bakalaureat prava i saradnik FCJP);

Aida Hunček-Pita (dipl. pravnica i saradnica FCJP);

Selma Horić i Emir Mehmedović (dipl. pravnici, zaposleni kao državni službenici u Ministarstvu pravde BiH);

Amra Ohranović (dipl. pravnica, saradnica FCJP);

Nurko Pobrić, (doktor pravnih nauka i sudija Kantonalnog suda u Mostaru);

 

Za prijave za učešće na skupu, za pitanja i prijedloge na raspolaganju su osim faksa Fondacije i email adrese: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Za Fondaciju

Lamija Muftić

Go to top