Stručna rasprava Radni odnosi uposlenika u institucijama BiH

Fondacija Centar za javno pravo organizuje stručnu raspravu o radnim odnosima uposlenika u institucijama BiH. Rasprava će se održati u ponedjeljak 19. 12. 2016. u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Radni odnosi u institucijama BiH su specifičan spoj privatnog i javnog prava, uz primjetno stvaranje sopstvenih pravnih instituta. U ovom sistemu postoji niz posebnosti koje proizilaze iz činjenice da je stepen državne intervencije (javnog prava) mnogo veći od onog kojim se uređuju prava na radu i/ili u vezi s radom u privredi (odluke o pravima, obavezama i odgovornostima donose se primjenom pravila Zakona o upravnom postupku). Posebnosti se ogledaju u zasnivanju radnog odnosa, u pravima i obavezama, disciplinskoj odgovornosti, prestanku radnog odnosa te u postupku odlučivanja o pravima, obavezama i odgovornostima.

Rasprava će se održati na osnovu analiza koje su pripremili prof. dr. Jasminka Gradaščević-Sijerčić (Pravni fakultet Sarajevo), doc. dr. Mehmed Hadžić (Pravni fakultet Sarajevo) i Emir Mehmedović (glavni upravni inspektor, Ministarstvo pravde BiH).

Učešće na raspravi uz prethodnu najavu e-mailom Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili faksom na 033 262717. Program stručne rasprave možete preuzeti ovdje.

Go to top